Together Wecare Better!

Opinie artikel

'De client staat centraal,

de brus telt mee.'

in: Tijdschrift Arts voor Verstandelijk Gehandicapten, 25 maart 2020


Anjet van Dijken (43) schreef twee boeken voor broers en zussen van kinderen en volwassene met een broer of zus met ziekte en handicap. Ze deelt haar onderzoekstocht naar de beste zorg voor haar meervoudig gehandicapte broer.


Familie ben je voor het leven, maar (hoe) kun je als broer of zus een leven lang zorgen? Hoe is het eigenlijk om in een gezin op te groeien waar je broer of zus altijd zorg zal nodig hebben door ziekte, handicap en/of een stoornis? Wat doet het met het gezin als geheel? Hoe gaan ouders ermee om en zien ze de andere kinderen? Moeten ouders hierin het wiel zelf uitvinden of worden ze ondersteund? Hoe is de band tussen de broers en zussen? Wonen ze allemaal thuis of een meer buitenshuis? Zijn er vaak onzekerheden in de gezondheid van de broer of zus? Of juist agressie? Trekken de brussen zich terug of zoeken ze afleiding? Hoe stellen ze hun grenzen? Wie leert hen die vaardigheden: hun ouders, zorgprofessionals, of leren ze dat zichzelf? Is er ook een keuze om weg te gaan of het niet te doen? Of wordt er (te) veel van hen verwacht? En welke taak is er weggelegd voor de professionals rondom de cliƫnt? Wat is de rol van zorginstellingen richting familie?


Ik nodig u, alle professionals in zorg en welzijn, met dit artikel uit tot een goed gesprek over familiezorg, inclusief broers en zussen. Juist in deze tijd!