Together Wecare Better!


ONS VERHAALPersoonlijk en professioneel

Als we samen werken, kunnen we méér dan we denken!Twintig jaar ben ik bewindvoerder en mentor voor mijn 3 jaar oudere broer, die een meervoudige handicap en PDD-NOS (vorm van autisme) heeft. Sinds zijn 6e jaar woont hij in een zorginstelling. Daar waren mijn ouders en ik elke vakantie en elk weekeinde. Op mijn 19e jaar erfde ik de 'volledige zorg'. We hadden het wel gehad over 'wat als', maar toen startte een (onderzoeks)tocht naar de 'juiste zorg' voor hem, en een balans in mijn eigen leven. 


De gouden tip kwam van zijn begeleider in de woning. Hij zei'Je bent niet zijn moeder, dus je kunt de zorg niet hetzelfde doen'. Daardoor kon ik mij minder schuldig voelen om het níet op haar manier te doen: want wie kan nu een moeder in de zorg voor haar zoon evennaren?! Ook de zware 'zorgbeleving' (emotionele belasting) gleed zo langzaam van mijn schouders af. Zo konden we met zijn beleiders bezig om de zorg anders in te richten. Dit gebeurde naar aller tevredenheid met als grootste winst: mijn broer en ik hervonden onze broer-zus relatie. Zo startten we 'in de driehoek' 20 jaar geleden onze eigen manier van zorgen, door 'co-creatie'. Door elkaar te vinden, konden we ons beter verbinden in de zorg en dat bleek mijn broer, maar ook mijzelf te versterken.


De expertise heb ik opgebouwd met het onderzoeken en schrijven van nieuwsmakende boeken en onderzoek(en), 200+ interviews met jonge en oude mantelzorgers, door vele gesprekken met zorginstellingen, samenwerking met professonals in de zorg en interactie met ouders tijdens lezingen en workshops.


Nu, twintig jaar later, stellen vrienden en vriendinnen van toen mij vragen over de balans in zorgen voor hun partner of ouder wordende ouders. Zij hebben geen 20 jaar zoals ik om dit uit te vinden. Ik zeg hen: doe het op jouw manier en doe samen. Het lijkt simpel, maar het vraagt van alle partijen om water bij de wijn te doen. Maar dan is de samenwerking in balans. 

Neem het van mij aan: je wilt en kunt het niet alleen doen. Het moeilijkste is om eerlijk tegen jezelf te zijn, dat het moielijk is. En daarom - nog steeds - wanneer ik die eerste tip van 'Zorg dat de zorg bij jou past'. deel met andere mantelzorgers, geeft dat dezelfde opluchting als bij mij destijds.   


PROFESSIONEEL ADVIES 


De aanpak van WECARE steunt op 30 jaar internationaal #familycare onderzoek en 10 jaar praktijk ervaring in het faciliteren van 'ont-moetingen' tussen professionals en zorgers door middel van diverse innovatieve producten

en diensten in het ziekenhuis, zorginstelling en (internationaal) onderzoek; van advisering en begeleiding

bij publicaties en co-creatie tot een online (serious) game, campagne of internationaal Virtual Reality spel.